пятница, 31 августа 2012 г.

Замок Мальборк - найбільший в історії, який зроблений з цегли


Найбільший в історії замок, зроблений з цегли - замок Мальборк. Він один з найбільших замкових ансамблів світу. Для жителів Польщі вважається найважливішим пам'ятником архітектури, майже є національною святинею. При найменшому наближенні ворога мури замку давали можливість відчувати себе затишно.

Мальборк - це місто, яке розташоване на півночі Польщі, приблизно у вісімдесяти кілометрах від кордону Калінінградської області, в дельті Вісли.
У 1274 році був заснований як замок Марієнбург. Побудований він був з метою, зробити міцніше свою позицію на Віслі, будівництво замку тривало близько тридцяти років. Будівля складалося з чотирьох поверхів, і повністю включало чотири корпуси, у якого на даху були ходи, малися головний корпус і кутові вежі.


На першому поверсі замку знаходилися господарські приміщення, а на другому - розташовувалася капела Святої Марії. У східному крилі знаходилися склади і трапезна, які застосовувалися для зібрань лицарів, а в північному крилі - Зал капітулу, там же знаходяться спальні для лицарів.

У Мальборк в 1309 році перемістилася з Венеції резиденція магістра Тевтонського ордену. Тому верхній замок розширили хрестовим ходом, огинає внутрішній двір на два поверхи галереєю уздовж всіх корпусів. А в 1331-1344 роках перебудували розташовану в північному крилі капелу в замкову церкву Святої Марії.

Середній замок побудували в 1330 році. Він був більш комфортабельним і розкішним, створений він був для магістра ордену. Його конструкція включала в себе ворота з падаючої гратами, сторожові вежі. Відділяв його від Верхнього замку рів, що забезпечувало додаткову захищеність великому магістрові. У Європі в той час одним з величезних урочистих залів був Трапезний зал, який знаходився в Середньому замку. Розміри його сягали в довжину тридцяти метрів, а в ширину п'ятнадцяти метрів.

І вже в кінці чотирнадцятого століття побудували витончений палац, який в порівнянні з Верхнім і Середнім замками був менше. Палац являв собою красивий і розкішний замок.

Від Середнього замку на північ, величний замок Мальборка завершує замок Нижній, що має господарські будівлі, бастіони, шанці і церква Святого Лорана.

У дев'ятнадцятому столітті, приблизно в кінці, з метою повернення середньовічного виду, замок реконструювали. В Другу Світову війну замок дуже сильно постраждав, і його довелося майже наново вибудовувати.

У наш час цей замок вважається найбільшим туристичним центром Польщі.






Комментариев нет:

Отправить комментарий