среда, 29 августа 2012 г.

Подорож по Куршській косі


Бажаючим ознайомитися з красою Кушської коси рекомендується спочатку відправитися подорожувати по північному напрямку, згорнувши вправо від діючої поромної переправи. По дорозі можна побачити старовинну шведську фортецю Копгаліс, де зараз розташовується Морський музей з ексклюзивною колекцією, а недалеко від нього височіє будівля Океанаріума. А на узбережжі, прямо біля стародавньої фортифікації, красуються відслужили свій термін риболовецькі судна СТР і МРТ, які зараз вже знаходяться на вічній стоянці.

На відстані дев'яти кілометрів від порома, в селищі Алксніне, доведеться проїхати через поліцейський пост, де потрібно заплатити за право проїзду в Нерінга, розташовану на території природного парку. У цьому місці в 1945 році йшли запеклі бої з німецькими військами, в результаті яких була звільнена Клайпеда. Про ті події нагадує пам'ятник радянським солдатам з цільної кам'яної брили і збереглися братські могили.


З лівого боку від поромної переплави розташовується маленьке селище Смільтіне, а від нього починаються акуратні асфальтовані доріжки, які ведуть до відмінних пляжів Балтійського узбережжя. Тут три пляжних зони - чоловіча, загальна і жіноча, а дорога до пляжу проходить через мальовничий сосновий бір. Хоча через прибалтійського клімату спекотне сонце для регіону є рідкістю, безліч людей прямує у бік моря, щоб прогулятися, вдихаючи йодований морське повітря.

Щоб потрапити в селище Юодкранте, доведеться проїхати вісімнадцять кілометрів від переправи, а його головною визначною пам'яткою можна назвати Бурштинову художню галерею. Ще відносно недавно в цьому живописному місці Балтійського узбережжя добували бурштин, а зараз традиційний для Литви промисел практично повністю припинився. У радянський період у селищі Юодкранте розташовувався пансіонат і затишний будинок відпочинку, а також піонерський табір, який належить Литовському управлінню риболовецького флоту. А зараз мандрівників тут чекають невеличкі приватні пансіонати, розкішні вілли, сучасні кафе і стильні ресторани.

Селище Юодкранте славиться завдяки знаменитій «Горе відьом», яку місцеве населення називає «Рагану калнас». У цьому місці зібрана воістину унікальна композиція самих незвичайних дерев'яних скульптур - ведьмаков і відьом, безліч чортів, персонажів старовинних легенд про Нерінге, які вирізали з дуба найкращі народні майстри Литви. Зараз на території «Гори відьом» доступне для огляду 65 дерев'яних скульптур, виконаних сорока дев'ятьма талановитими скульпторами. На горі ще в недавньому минулому місцеві жителі збиралися під час свята Йонінес - так вони називають день Івана Купали. Під покривом ночі вони скачували з гори величезні дерев'яні бочки, наповнені гарячою смолою.

За селищем Юодкранте можна побачити «Крокуючі» або «Мертві» піщані дюни, а висота деяких їх них становить 30-40 метрів. У цьому місці знаходяться орнітологічна станція «Фрінгіла» і Державний пташиний заказник, де в сезон перельоту нерідко зупиняються відпочити численні пташині зграї. Далі Куршская коса розширюється, і ще на під'їзді до селища Юодкранте можна побачити одночасно і Куршкій затоку, і Балтійське море, потрібно тільки піднятися на високу піщану дюну. А подальша дорога - це прокладене посеред лісу вузьке звивисте шосе, то наближається до моря, то уникає від затоки.

Піски, з яких море створило унікальну косу, не залишаються нерухомими, вони, ніби живі, постійно рухаються, іноді навіть засинаючи будиночки місцевих рибалок, тому жителі зміцнюють дюни переплетеними між собою вербовими лозинами. Лісові зарості на Куршській косі - рукотворні насадження, посаджені і вирощені руками працьовитих лісників. Саме тому мальовничий ліс оберігається з особливою ретельністю, однак через неакуратність при поводженні з вогнем лісові пожежі і в цьому дивному місці не є рідкістю.

Невеликі селища Прейла і Пярвалка підходять для сімейного відпочинку, і особливо добре тут зможуть відпочити грибники і любителі риболовлі, оскільки в цьому місці можна знайти дивно ягідні і грибні місця - шикарні чорничники.
І нарешті перед поглядом мандрівника відкриється головний населений пункт курорту Нерінга - красиве містечко Ніда. Це по-справжньому райський куточок, забудований різнокольоровими акуратними будиночками з солом'яними і червоними черепичними дахами, а між будівлями красуються доглянуті квіткові клумби. Майже кожен будиночок Ніди - це готель, бар або кафе, для автомобільних мандрівників у цьому місці створено кемпінг, а мандрівники зможуть орендувати кімнату в приватному секторі.

У числі пам'яток Ніди входить Будинок-музей відомого письменника Томаса Манна. У 30-32 роках минулого сторіч письменник проживав тут у літній період зі своєю сім'єю, а зараз у будинку, де жив Томас Манн, функціонує культурний центр. У цьому місці регулярно проходять вечори поезії і класичної музики, а в літні дні організовуються заходи, присвячені творчості письменника, в яких бере участь безліч приїжджають з Німеччини гостей.

Пляжі Ніди розташовані на Балтійському узбережжі, а на березі романтичного Кушского затоки функціонує яхт-клуб, в якому мандрівники зможуть орендувати човен. У містечку Ніда діють пункти прокату велосипедів, а велосипедисти отримають незабутні враження від поїздки по обладнаній трасі протяжністю двадцять кілометрів, яка поєднала Ніду, Пярвалка і Прейлі.

Прямо за Нідой розташована рухома дюна Ефа, яка є найбільшою на європейській території, оскільки її висота становить 64 метри. На високу дюну мандрівникам підніматися не дозволяється, оскільки через це може порушитися її цілісність, оскільки найдрібніший пісочок обсипається навіть від найменшого дотику. Щоб помилуватися околицями, можна підняти на сусідню дюну Парнідіса, де для мандрівників створена відмінна оглядовий майданчик.





Комментариев нет:

Отправить комментарий