понедельник, 27 августа 2012 г.

Пам'ятки Паланги


Історія Паланги нерозривна пов'язана з родом графів Тишкевичів. Саме завдяки їм Паланга вже з кінця 19 століття уславилася на всю Російську імперію як розвинений морський курорт. На протяг 1877-1880 років граф Йозапас Тишкевич вкладає свої кошти в будівництво нових готелів для приїжджих, з'являється перший ресторан, облагороджуються пляжі і прилеглі до міста ліси, в яких проеладиваются доріжки для прогулянок.

При графі Тишкевича був зведений знаменитий пірс-причал, який став гордістю Паланги. Спочатку це був мовляв з дубових балок, побудований в 1888 році. Служив він в основному для зручної переправи пасажирів, а також прибулих на торгових судах вантажів. Це налагодило морське сполучення Паланги з Клайпедою та іншими прибережними містами. Однак природні стихії - солона вода, сонце і вітер способствоалі зносу дерев'яної споруди. На початку 20 століття він був реконструйований, і ось вже з 1982 року цей своєрідний міст в море довжиною 470 метрів стає улюбленим місцем для прогулянок туристів і місцевих жителів. У 1997 році пірс знову пережив значну реставрацію, став ще краще і красивіше і тепер є візитною карткою Паланги.


Після смерті Йозапаса Тишкевича, його справи перейшли в руки його сина Фелікса Тишкевича, який продовжив починання батька по завоюванню Палангой курортної слави. У 1893 році Фелікс в південній частині містечка зводить красивий англійський парк, у центрі якого палац у стилі неоренессансная архітектури. Будівництво палацу за проектом німецького архітектора Франца Швехтена було закінчено в 1897 році. Палац і понині є найбільш відвідуваною пам'яткою Паланги і чудово вписується в прилеглий до нього парк зі ставками і затишними алейками. З 1963 року в палаці Тишкевичів відкрито музей бурштину.

Музей бурштину займає чільне місце серед інших музеїв Паланги, адже саме Балтійське море - єдине в світі, в якому ведеться видобуток цього "сонячного каменю". Колись близько 70-ти мільйонів років тому на місці Балтійського моря виростали ліси янтароносних сосен. З століттями, під дією тепла і холоду, соснова смола плавилася і затвердевала, утворюючи химерні візерунки і бульбашки всередині утворився каменю - бурштину. Іноді в кам'яний полон мінералу потрапляли різні комахи, насіння та квіти рослин. Такий бурштин в музеї викликає особливий інтерес, оскільки є свідком життя, яка мешкала на землі багато мільйонів років тому. І тепер ми, сучасні люди, можемо це побачити.

У музеї також можна побачити різні вироби з бурштину, що відносяться до різних епох людства - це знайдені в стародавніх могильних курганах амулети і прикраси, і твори мистецтва, створені ювелірами 17-20 століть. Окрему експозицію в музеї складають мозаїчні вітражі, виконані за мотивами легенди про Юрате і Кастітісе.

Ця сумна легенда говорить про те, що богиня Юрата, дочка могутнього морського бога Перкунаса, полюбила бідного, але прекрасного душею рибалки Кастітіса, який теж з першого погляду закохався в юну богиню. Юрата покликала його в свій бурштиновий палац. Але грізний Перкунас дізнався про цю заборонену любов, убив Кастітіса, зруйнував палац і прикував Юрате до морського дна, перетворивши її сльози в бурштин. "... Янтар її сльози високої любові, так знайте ж люди, не камені вони. Коли знову хвиля берег озолотить, ви знайте - це Юрата в глибинах сумує", - так написав у своєму вірші сучасний поет Євген Боболович.

Навколо палацу Тишкевичів на кілька кілометрів розкинувся ботанічний парк-ліс з доріжками для прогулянок і місцями для відпочинку. Цей парк, як ми вже згадували, в 1893 році заклав Фелікс Тишкевич і з самого початку він був задуманий як ботанічний сад. Таким він залишився і до цього дня. Парк створювався руками і умами трьох талановитих садівників і ботаніків. Це парковий архітектор і ботанік француз Едуард Франсуа Андре зі своїм сином Рене Едуардом Андре і бельгійський дендролог Буіссен де Кулон. У перебігу трьох років під їх керівництвом і створювався парк.

Крім сосен, пристосованих до місцевого клімату, Буіссен де Кулон висадив у парку тисячі привезених зі всього світу рослин. На жаль, не всі екзотичні рослини змогли перенести зими, але навіть не дивлячись на це, на сьогоднішній день в ботанічному парку росте понад двохсот видів дерев і чагарників. Прогулянка по цьому парку, серед різноманіття форм і видів рослин, безсумнівно, принесе багато приємних моментів.

На території ботанічного лісу є ще одна визначна пам'ятка - Гора Біруте. Це історичне місце литовців - жертовний пагорб, який згадується на стародавніх картах 17-го століття. У середні століття на вершині цієї гори горів священний вогонь, який стерегла і підтримувала жриця по імені Біруте. Вона була дружиною великого князя литовського Кястутіса і мати великого князя Вітауса.

Пізніше на горі спорудили дерев'яну каплицю, а пізніше, в 1869 році, за проектом К. Майера восьмикутну кам'яну каплицю з червоної цегли. Нині тут знаходиться художня виставка, а підніжжя гори прикрашає скульптура Констанції Тулене «Тобі, Біруте» (Tau Birute).

До іншим визначним пам'яткам Паланги відноситься головна вулиця міста Й. Басанавічюса, яка виходить до моря і пірсу. У літній сезон вона прикрашена квітами, на ній завжди кипить життя, ведеться торгівля сувенірами, запрошують підкріпитися затишні кафе і ресторани.

Прогулюючись по Паланзі, неможливо не помітити готичний костел Св. Діви Марії з 76-метровою дзвіницею. Це найвища споруда Паланги. Цей католицький костел був побудований в 1897-1906 роках за проектом шведського архітектора Страндмана. Фінансування підтримав вже згаданий граф Тишкевич, який виділили 30 тис. рублів - третину від всієї необхідної суми. Відмінною рисою костелу є разюча акустика.

А на вулиці Vytauto gatve, 33 знаходиться будівля старовинної аптеки, яка нині є музеєм-аптекою і працює досі. Відкрита вона була в далекому 1827 році, і за литовським народними рецептами тут готували різні зілля, порошки та мікстури. Але найбільш відомими були суміш з 27 трав «Три дев'ятки» і знамениті серцеві краплі доктора Шредера, які вивозилися на продаж навіть за кордон.

Паланга - це курорт, якому, безсумнівно, є чим здивувати і порадувати своїх гостей. Крім того, зручне розташування Паланги дозволить відвідувати сусідні курорти та цікаві місця. Ось лише невеликий перелік одноденних екскурсій з виїздом з Паланги:

Місто-курорт Клайпеда - 27 км їзди.
Курорт на Куршськой косі Нярінга - 78 км.
Кретінга - 13 км. Цікавий містечко, в якому знаходяться палац Тишкевичів, францисканський монастир, оранжерея.
Шяуляй - 156 км. Це не тільки бальнеологічний курорт, але і старовинне місто з історичною частиною.
Круїз на пароплаві уздовж Куршської коси. Зазвичай судно курсує за маршрутом Клайпеда - Йодкранте - Ніда через Палангу. Подробиці про круїз і інших екскурсіях можна дізнатися в інформаційному центрі Паланги за адресою Vytauto gatve, 106.
Хочеться додати, що відпочинок в Паланзі принесе вам багато незабутніх вражень, спогадів і заряд позитивної енергії.







Комментариев нет:

Отправить комментарий