понедельник, 27 августа 2012 г.

Пьештяни - місто сонця, води і здоров'я


Розташований в 80-ти кілометрах від Братислави місто Пьештяни є не тільки найбільшим і розкішним бальнеологічним курортом Словаччини, але і дивно красивим місцем, де панує атмосфера спокою і природної краси. У поєднанні з десятком лікувальних термальних джерел, м'яким кліматом і унікальною архітектурою це місце можна назвати справжньою перлиною Словаччини, відомої далеко за її межі.

Побувати в Пьештянах (по-словацьки Piešťany) нам порадила наша знайома, розповівши, що містечко дуже красивий і затишний. До поїздки ми не особливо уявляли, що побачимо, і тільки пройшовши пішки через усе місто, набережну річки Ваг, міський парк і потрапивши на Купельний (SPA) острів, зрозуміли, що гарніше міста в Словаччині ще не бачили. Але про все по порядку.

Перші письмові згадки про Пештянах датуються 1113 роком в Зоборской літописі угорського короля Коломана I. Вже тоді тут були виявлені мінеральні джерела гарячої води, що принесли Пештянам світову славу. З 12 століття історія Пештян нерозривно пов'язана з термальними джерелами, основна частина яких припадає на острів, що омивається найдовшою в Словаччині річкою Ваг. Багато століть тут лікувалися і відпочивали можновладці: королі, воєводи, князі ... Нам же пощастило жити в такі часи, коли будь-який бажаючий може прийти сюди і, якщо не полікуватися, то помилуватися пишнотою парків, садів і палаців на території Старого центру Пієштяни і Купельного острова.


Слід зазначити, що після 1889 курортний потенціал Пьештяни досяг найвищого розквіту. Тоді фірма "Олександр Вінтер і сини", яка орендувала у графа Ердода джерела, прославила Пештяни на всю Європу, створивши тут курортне містечко Тепліце міжнародного рівня та значення. І донині, Пештяни залишаються найбільшим і найбільш привабливим бальнеологічним курортом Словаччини.

В кінці 19 століття, в 1894 році, виникає і символ курорту - чоловік, що ламає об ліве коліно костур. Цей переконливий символ з 1945 року і до наших днів є гербом Пієштяни і залишається його символом. Таке образне зображення було вибрано не дарма, адже цілющі джерела та грязі Пієштяни спрямовані на лікування всіх видів ревматичних та опорно-рухових захворювань. Десять термальних джерел з карбонатно-сульфатної і кальцієво-магнієвої водою температурою 60-69 градусів, а також професійні масажисти-мануальщика покликані допомогти в лікування і послеопреаціооной реалібітація хворих з проблемами хребта, суглобів і м'язів.

Крім того, на території СПА-острова (по-словацьки Kupelný ostov) кожен може попити цілющої 60-ти градусної водички, яка вільно тече з краником. Вода приймається за півгодини до їжі або через 2 години після і допомагає роботі шлунково-кишкового тракту, правда є одна осібність, водичка не дуже приємно пахне, так як насичена сірководнем :)

Свою ж екскурсію по Пьештянам ми почали від ЖД вокзалу. Пройшовши через житлові квартали міста, тихі і затишні вулички з акуратними п'ятиповерхівками або приватними будинками, ми потрапили на набережну річки Ваг, перше місце, де ми зупинилися на невеликій пікнічок, щоб довше насолодитися навколишньою красою. Річка Ваг по ширині досить вузька, але при цьому є найдовшою в Словаччині. Вода в річці швидка, прозора, жива. У воді біля самого берега нарахували кілька видів риб: судаків, карасів, красноперок, пропливали і дуже великі риби, яких ідентифікувати не вдалося. Навколо тиша, спів птахів, цвіркунів, вдалині ліс і порослі пагорби, найчистіше повітря. Загалом, благодать.

Пізніше вже дізналися, що завдяки низинне розташування між Малими Карпатами і гірським масивом Поважська Іновец в Піештянах м'який і комфортний для людини клімат. Влітку температура тут не перевищує 30 ° C і більшу частину тримається на позначці 22-25 ° C. А взимку рідко коли морози доходять до -10 ° C.

Далі ми дійшли до міського парку, потопаючого в зелені вікових дерев, серед яких багато сосен. Парк відносно невеликий, з фонтаном посередині, галявинами із зеленою травою і лавочками в тіні алей. Але нас, як любителів птахів, найбільше привернула велика зона на краю парку з різноманітними годівницями до напувалок для птахів. Швидше за все в голодну зимову пору тут буде справжній рай для орнітологів і просто любителів птахів. А трохи віддалік якраз встановлений щит з описом птахів, які тут можна побачити. Поки на дворі літо, пернатих було не дуже багато - синиці, дрозди, дятли, повзики, дубоноси, горлиці. Не обійшлося і без рудих красунь - неодноразово попадалися білочки.

На виході з парку помітив незвичайну доріжку, вкриту великими гладкими камінням. Посередині доріжки поручень, по колу ходить босий чоловік. Виявилося це доріжка - подарунок місту від якогось мед. установи, та представляє вона собою точковий аплікатор для стоп. Камушки розкладені таким чином, що коли по них ходиш, отримуєш повноцінний масаж всіх точок стоп. Ми, звичайно, присоед і зробили кілька кіл. Відчуття дійсно незвичайні, коли ходиш - больновато, а як зійдеш - приємне почуття і легкість в ногах.

Після масажу стоп ми пройшли до кінця парку і вийшли на вулицю Бетховена. Тут ми побачили перші архітектурні пам'ятки Пештян: будівля Бальнеологічного музею і Купельна Дворана 1894 року, в якому розміщується ресторація і концертний зал "Курсалон", а поруч літній театр під відкритим небом. У Бальнеологічному музеї знаходяться археологічні знахідки, цінні етнографічні матералов, документи з історії термальних джерел в Словаччині.

Далі нашому погляду відкривається напрочуд гарна вулиця, це Парк Пасаж, одна з головних вулиць Пьештяни. Тут ми робимо другу зупинку і сідаємо за столиком у затишному кафе навпроти танцюючого фонтану, що б'є прямо із викладених на тротуарі каменів, по якому бігає і верещить від вострога дітвора. Кругом панує атмосфера празд відпочинку, навіть гучна музика тут не звучить, все одно її заглушає шум фонтану, що займає мало не третину вулиці.

Відпочивши і підкріпившись в кафе, до речі дуже смачно і за цілком доступні ціни, ми попрямували у бік головної гордості Пештян - Спа-острову, він же Банний або Купельний острів. На острів веде пішохідний Коллонадовий міст, поставлений у 1931-1933 роках за проектом архітеткора Е. Белуші. Зліва від мосту знаходиться скульптура символу міста - чоловік, що ламає милицю, а праворуч на набережній річки розташований причал, з нього починаються водні прогулянки на кораблику. Бажаючих було дуже багато, а часу чекати зовсім не було. Вирішили залишити прогулянку на наступний раз. Тим не менше ще не зайшовши на острів ми отримали чергову дозу вражень - недалеко від причалу, прямо на березі мирно паслася ціла зграя білих лебедів. Зізнатися, така кількість відразу цих благородних птахів я бачила вперше в житті. Частина птахів плавала на воді, а тих що на березі нарахувала 45 штук. Лебеді підпускають до себе досить близько, що дозволило вдосталь їх нафотографировались.

Не доходячи до мосту вашій увазі представляться ще дві архітектурні краси Пештян: каплиця Божого Серця і привертає увагу будинок-замок у романтичному стилі. Автор цієї споруди залишився невідомим, а називається воно Вілла Легер, нині це інтернат для школярів середньої школи.

Перейшовши через Коллонадовий міст ми опинилися на Купельном острові - справжньому оазисі, наповненим красою і умиротворенням. Перше, що заслужило нашу увагу - комплекс будівель під загальною назвою "Термальні палаци", куди в тому числі входить СПА-салон "Ірма". Тут розташовуються різні установи, що надають проживання, лікування та всілякі водо-грязе - процедури. На територію саду термальних палаців нас пустили без проблем і ми походили по красивому садку з фонтаном позаду будівлі.

Далі за маршрутом йшли інші архітектурні твори: комплекс Наполеона терм. З Наполеоном Бонапартом ця назва не має нічого спільного, це більше маркетингових хід, але ось споруди і оформлення біля них настільки красиві, що неодмінно стають об'єктами фотографів і всіх відпочиваючих на острові. Архітектурний комплекс Наполеона терм складається з трьох будинків у класичному стилі, а зводилися вони в період з 1821 по 1862 роки.

Крім прекрасного доглянутого парку на острові є і зовсім екзотичний куточок природи: невеликі озера з лататтям гігантської Вікторії Регії, яка виростає в Африці. У ставках, де ростуть латаття кишать акваріумні рибки, тут можна залишитися надовго, насолоджуючись красою і гармонією природи.

Завершивши прогулянку по острову, ми купили невеликі сувеніри - листівки та вафлі у фірмовій упаковці, які виявилися досить смачними, хоч і без начинки. Потім знову повернулися в Старе місто Пештян, на цей раз на вулицю вінтерових - ще одну з головних вулиць міста. Тут теж панує атмосфера відпочинку і спокою. На початку вулиці знаходиться багатоповерховий готель "Ялта", перед ним фонтанчик і місток закоханих, усіяний замочками люблячих пар, а далі вздовж квіткових клумб, затишних кафе і магазинів неспішно прогулюються і сидять за чашкою кави люди, насолоджуючись атмосферою і гостинні цього маленького, але такого затишного містечка - Пьештяни.




Комментариев нет:

Отправить комментарий