понедельник, 27 августа 2012 г.

Генуезька фортеця в Судаку - головна визначна пам'ятка Східного Криму


Судак вважається одним з найдавніших міст Старого Світу, що привертає тисячі туристів не тільки древньою архітектурою, але і дивовижною природою - ялівцевими гаями і єдиними в Криму пляжами з кварцового піску. У Судаку чимало цікавих пам'яток, але найвідомішою і найпопулярнішою є Генуезька або Судакська фортеця.

Судак був заснований в 3 столітті предками сучасних осетинів - аланів. З шостого століття місто потрапляє під владу Візантійської імперії і сюди приходить православ'я, починають зводитися християнські храми і монастирі. У 13 столітті місто захоплюють татаро-монголи, хоча фактично влада перейшла Венеціанській республіці. Через 150 років Судак вже захоплюють генуезці, які перетворюють місто на незалежну колонію під протекторатом консула Кафи. Після приєднання до Росії місто починає розвиватися в якості центру виноробства, починається бурхливий курортне будівництво.

Безумовно, Судак може пишатися своїми туристичними і курортними можливостями. Пляжі Судака - єдині в Криму покриті кварцовим піском, що володіє лікувальними властивостями. Море в околицях досить пологе, без гострих каменів, частенько зустрічаються затишні тихі бухти - казкове місце для відпочинку з дітьми.


На особливу увагу заслуговує розвивається зелений туризм в околицях Судака. Через мальовничі гори, степи і ялівцеві гаї веде величезну кількість турітіческіх стежок, які підходять для піших, велосипедних та кінних прогулянок. Відмінно проведуть тут час і любителі активного відпочинку - розвинене в Судаку скелелазіння, дайвінг, а на території Судакської фортеці періодично проходять історичні фестивалі та імпровізовані лицарські бої.

У Судаку чимало цікавих пам'яток (печерний монастир, мечеть Мюск-Джамі, вежа Чома-Куле), проте, мабуть, найвідомішою і найпопулярнішою є Генуезька (її нерідко іменують Судакська) фортеця. Розташована фортеця в селищі Уютне (по дорозі від Судака до Нового Світу) на стародавньому кораловому рифі, що представляє собою конусоподібну гору (нині цю гору називають Фортечна, але історична назва Киз-Кулле-Бурун або «мис дівочої вежі»).

Генуезька фортеця - це не тільки чудовий пам'ятник середньовічної архітектури, але ще і єдина у своєму роді цитадель, що збереглася до наших днів на Кримському півострові. Зведена генуезцями в період з 1371 по 1469 роки, як опорний пункт колонії Солдайя, фортеця дивує досконалістю інженерної думки. Її площа складає майже 30 гектарів, вона розташовується на конусоподібної височини - античному кораловому рифі. Генуезька фортеця включає в себе 14 веж, що збереглися до наших днів, і складається з двох ярусів оборони: нижнього, що представляє собою масивну зовнішню стіну заввишки 7-8 метрів і завтовшки більше 1,5 метрів, укріплену бойовими баштами, і верхнього, що складається з Консульського замку та комплексу Дозорної вежі.

Дозорна вежа - двоповерхова споруда, в плані утворить неправильний чотирикутник. Від споруди залишилася лише три стіни, четверта обрушилася прямо в море. Тут досить добре збереглася кам'яна драбина, сліди камінів і унікальна фреска, на якій зображена Мадонна з простромленим сімома мечами серцем.

Неподалік від Дозорної вежі підноситься Кутова вежа. В її стіни вправлені 28 плит з хрестами різної форми (до речі, на одній з них можна побачити цифри «1386» - дата побудови), а по боках вирубані два басейни, наповнюють в далекі часи водою з прилеглої річечки.

Консульський замок - це великий архітектурний комплекс, головною спорудою в якому є донжон, що займає весь простір верхньої частини Генуезької фортеці і сполучений з північно-східною вежею товстими стінами. На самому першому поверсі донжона можна побачити цікавий барельєф Георгія Побідоносця. Не пропустіть і відмінно збереглися до наших днів написи на воротах і вежах нижньої кріпосної стіни, наприклад, плиту з написом «1414 року, в четвертий день липня, будівля грандіозної фортеці закінчена ..»

Радимо побувати і в древньому храмі, розташованому прямо на території Генуезької фортеці. Спочатку тут височіла мусульманська мечеть, споруджена ще в 20-і роки 13 століття турками-сельджуками. Потім вона була перебудована в православний храм, а через деякий час вже в католицьку базиліку. Після взяття Судака турецькою армією вона знову перетворилася на мечеть, а от після приєднання Кримського півострова до Росії - у військову церкву, німецьку кірху і вірмено-католицький храм.

Щороку в липні і серпні на території Генуезької фортеці проводяться історичні лицарські турніри. Так, фестиваль «Генуезький шолом» кожної п'ятниці, суботи та неділі, проводить захоплюючі, театралізовані дії, такі як штурм і оборона фортеці, лицарські турніри, виступ самобутніх музичних колективів.



Комментариев нет:

Отправить комментарий