среда, 29 августа 2012 г.

Литовський курорт Нерінга


Нерінга - дивовижний литовський курорт. Він розташувався на Куршськой косі і має довжину близько 50 км, що робить його самим протяжним містом Литви. Це воістину рибальське регіон, з одного боку він омивається Балтійським морем, а з іншого Куршській затоці. Пам'ятки Нерінг - це море, що зачаровують дюни і сонячні пляжі, багаті ліси, красива архітектура рибальських будиночків і музеї.

Куршська коса - це напрочуд гарне місце, розташоване недалеко від Клайпеди, яке литовці рідною мовою називають «Kursiu nerija». Коса простягнулася вздовж Балтійського узбережжя на сотню кілометрів від Клайпеди аж до що знаходиться на території Калінінградської області міста Зеленоградська. Литві належить приблизно половина протяжної піщаної коси, що відокремлює Куршкій затоку від прохолодних вод Балтійського моря. А сам мальовнича затока своєю формою віддалено нагадує пляшку або більшу колбу, оскільки його вузька частина знаходиться у Клайпеди, а найширша частина - поруч з Зеленоградском. За невеликим поселенням Ніда проходить російсько-литовський кордон.


Литовський курорт Нерінга, немов морська перлина, розташувався на Куршськой косі, зараз в його склад входять п'ять невеликих курортних селищ - Пярвалка, Юодкранте і Смільтіне, Ніда і Прейла. Городок, званий литовцями «Neringa», є найдовшим населеним пунктом Прибалтики, оскільки він витягнувся вздовж Балтійського узбережжя на п'ятдесят два кілометри.

Пішохідного променаду для неспішної прогулянки тут не знайти, а замість центральної вулиці прокладено романтичне шосе, навколо якого красуються піщані дюни. А сама Нярінга не схожа ні на мегаполіс, ні на традиційні приморські курорти, оскільки, згідно з даними перепису 2009 року, тут регулярно проживають тільки 3600 чоловік. Зате мандрівники, охочі відпочити в Литві, зможуть помилуватися дивовижним природно-урбаністичним комплексом, де гармонійно поєднується прибережна забудова та мальовничі пейзажі Балтики.

Незважаючи на значну протяжність, місто Нерінга залишається спокійним і тихим місцем, де можна забути про суєту і шумі. Більше половини його території займають незаймані ліси, в яких водяться рідкісні птахи і дикі тварини і виростають красиві рослини. Ніщо тут не порушує гармонію навколишнього середовища, навіть у поромної переправи нерідко прогулюються красені-лосі. А за первозданність і унікальність місцевих ландшафтів ЮНЕСКО в 2000 році внесла литовський курортне містечко в Перелік Всесвітньої Спадщини.

Як доїхати в Нерінга?

Щоб дістатися до Нерінг, розташовану на романтичною Куршськой косі, потрібно сісти на пором в місті Клайпеда. Головна поромна переправа, розташована в центральному районі, прямо в гирлі річки Дані, функціонує цілий рік. Влітку паром курсує через кожні тридцять хвилин, а в зимовий період - щогодини. Недалеко від рибного порту, в південних кварталах Клайпеди, діє інша поромна лінія, призначена для перевезення на Куршськую косу автомобільного транспорту.
Переправитися через Куршську затоку можна на власному авто, щоб потім продовжити подорож по піщаній косі на особистому транспорті, а за відсутності машини можна скористатися послугами маршрутного таксі, що відправляє в Нерінга, Ніду, Зеленоградськ і Калінінград від місцевої поромної переправи.

Комментариев нет:

Отправить комментарий