понедельник, 3 сентября 2012 г.

Фортеця Абаата


Фортеця Абаата розташована на території міста Гагри, в старій, історичній його частині. Залишки стародавніх укріплень досить добре збереглися. Споруду фортеці відносять до 4 - 5 століттям н.е.

Вважається, що це фортифікаційна споруда, яку звели римляни або абазгі. Ця фортеця закривала Жоекварскі ущелині, заступаючи шлях зі сходу на захід. Згідно думку істориків, в 14 - 15 століттях тут розташовувалися генуезці, які дещо змінили зовнішній вигляд фортеці. Одна з башт фортеці досі називається «Генуезької».

Пізніше фортеця використовувалася російськими військовими в якості оборонної споруди. Тоді були прибудовані бастіони, кріпосна стіна відремонтована, а подекуди побудована заново.


В кінці 90-х років тут хотіли оселитися ченці, однак їм це так і не вдалося. Принц Ольденбургский, який повинен був дбати про благоустрій Гагр, побудував на території фортеці готель. Саме в цей час, в процесі будівельних робіт, була зруйнована частина стін.

Посередині фортеці стоїть маленька стародавня церква, складена з грубо обтесаних каменів. Імовірно вона була зведена в 4 - 5 століттях, одночасно з будівлею самої фортеці. Всередині знаходиться музей зброї.

Зараз залишки фортеці знаходяться в досить жалюгідному стані. Вони є важливою міською визначною пам'яткою, до якої обов'язково водять всіх туристів.




Комментариев нет:

Отправить комментарий