среда, 22 августа 2012 г.

Святині Нотр-Дам де Шартр


У всі віки Шартрський собор залучав під свої склепіння численних паломників не лише з Франції, але й з усієї Європи.
Крім знаменитого Покрова Діви Марії в ньому до середини XVIII століття можна було побачити зображення святої праведної Анни - матері Пресвятої Богородиці, а також дерев'яну статуетку, що зображає Діву Марію в період виношування нею Спасителя. До речі, дане різьблене статуя вважається одним з найдавніших зображень Діви Марії, яке відноситься, швидше за все, до самих перших століть торжества християнства на французькій землі.

Причому деякі історики навіть висувають припущення, що ця статуетка відноситься до дохристиянського періоду, і була вирізана язичницькими жерцями під враженням від бачення, які вони отримали під час виконання своїх обрядів. Сама ж скульптура загинула у вогні Великої французької революції.


Покров Діви Марії, що зберігається в соборі, згодом піддавався численним експертизам, які чітко визначили час виготовлення тканини - I століття нашої ери. Звичайно, це не служить незаперечним доказом належності її Богоматері, але, в той же час, цілком допускає таку можливість. Як би там не було, але численні чудеса, пов'язані з цією реліквією, залучають в Шартрський собор сотні тисяч паломників з усіх кінців світу.

Ще однією з найзагадковіших таємниць Нотр-Дам де Шартр є застосування його будівельниками знаменитого «золотого перетину», тобто пропорції 1:1,618, яка вважається найбільш гармонійним і володіє приголомшливими здібностями впливу на сприйняття людини. Чи випадково у будівельників так вийшло, або ж це був плід геніальної на той час задумки, однак одне можна сказати однозначно, - з давніх часів і до нашого часу Нотр-Дам де Шартр є одним з найбільш вражаючих шедеврів архітектурного мистецтва середньовіччя.

Він і в наш час змушує всіх, що розглядають його риси, незалежно від рівня освіченості та розвитку духовних якостей, завмирати в німому благоговінні перед величчю таланту і майстерністю древніх зодчих.


Комментариев нет:

Отправить комментарий